Vanliga frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om Cappy och flexibel lön.

För arbetsgivare

Varför är flexibel lön viktigt och hur enkelt är det att implementera?

Cappy är en tjänst för att erbjuda flexibel lön till medarbetare. Tjänsten ger medarbetare löpande koll på arbetad tid och intjänad lön, samt möjlighet att ta ut en del av sin intjänade lön när man behöver den och mellan ordinarie lönedagar.

Cappy gör det möjligt för dig att hjälpa dina medarbetare till en bättre ekonomisk flexibilitet och hälsa. Med tillgång till intjänad lön när de behöver den och en starkare koppling mellan arbete och belöning ökar deras förtroende och engagemang för dig som arbetsgivare.

Det gör det lättare att attrahera nya medarbetare, behålla befintliga medarbetare, samt öka motivation, närvaro och produktivitet för hela din verksamhet. Vi hjälper dig att sätta mål och följa upp effekterna av Cappy på dina medarbetare och din verksamhet.

Cappy samarbetar med arbetsgivare och använder information om arbetad tid och lön för att erbjuda flexibel lön till anställda. Det integreras med befintliga system och det finns ingen uppstartskostnad för att erbjuda flexibel lön som ekonomisk förmån.

Det gör Cappy. Vi står för all hantering och administration av uttag av intjänad lön utan påverkan på arbetsgivarens processer eller likviditet.

Arbetsgivare kan enkelt logga in i Cappys kundportal och hantera medarbetare som har skuld eller förbehållsbelopp. Det går även att begränsa den del av intjänad lön som är tillgängligt för uttag.

Endast personnummer och grundläggande information om arbetstid och lön behövs för att vi ska kunna koppla ihop systemen, räkna ut intjänad lön och erbjuda tjänsten till medarbetaren.

All informationsdelning sker enligt en förutbestämd process, med högsta säkerhet och i enlighet med gällande lagar som GDPR. Integrationerna sker direkt eller via API.

Cappy och flexibel lön fungerar precis lika bra och på samma sätt för timavlönade som för månadsavlönade medarbetare.

För anställda

Hur fungerar egentligen flexibel lön och hur enkelt är det att göra uttag?

Alla medarbetare hos anslutna arbetsgivare! Om din arbetsgivare ännu inte erbjuder Cappy som förmån, tipsa gärna om oss.

Nej, det här är inte ett lån. Med Cappy hoppas vi att du kan undvika att behöva ta lån och istället använda dina redan intjänade pengar som ännu inte har betalats ut till dig.

När din arbetsgivare anslutit sig till Cappy kan du se arbetad tid och intjänad lön direkt i appen. Där kan du enkelt göra uttag som betalas ut direkt till ditt bankkonto med Swish.

För varje löneperiod kan du få tillgång till en del av din intjänade lön, upp till 50 %, och ta ut pengarna direkt i appen med Swish. Gränsen för hur mycket som du kan ta ut sätts av din arbetsgivare.

När din arbetsgivare anslutit sig till Cappy är det enda du behöver utöver Cappy-appen BankID och Swish för att kunna få koll på din lön och göra säkra och snabba uttag av intjänad lön när du behöver den.

Du kan göra så många uttag du vill och behöver så att du kan använda din intjänade lön när du behöver den.

Cappys tjänst fungerar dygnet runt alla dagar på året och uttagen sker med  Swish så du har pengarna på ditt konto inom bara några sekunder.

Varje uttag är kopplad till intjänad lön för en viss löneperiod och lönedag. Avdrag för eventuella uttag görs automatiskt vid utbetalning av lön på lönedagen.

Den del av din intjänade lön som du inte tar ut före lönedagen betalas ut som vanligt på den ordinarie lönedagen.

All identifiering och signering använder BankID för att säkerställa högsta möjliga säkerhet. Utbetalning med Swish Payout garanterar att personnummer och mobilnummer stämmer överens så att betalning alltid går till rätt person. Vi använder kryptering och skyddar all information som skickas och lagras i tjänsten. 

Nej, Cappy är inget lån eller kredit utan ger dig tillgång till redan intjänad lön så det behövs ingen kreditupplysning.

Om din intjänade lön inte uppdateras, kolla så att du har rapporterat och registrerat din arbetstid korrekt hos din arbetsgivare.

Informationen i appen kan vara fördröjd beroende på när och hur du arbetat och rapporterat din arbetstid, samt om din chef behöver attestera tiden innan den kan användas i Cappy-appen.

Ibland kan det vara så att intjänad lön i appen inte stämmer överens med din förväntan, det är alltid en uppskattning och beräkning baserat på information om tid, lön och skatt som vi får från din arbetsgivare och det är naturligt att det finns en viss differens.

Den intjänade lönen som visas i appen inkluderar vanligtvis endast grundlön från timlön och månadslön som rapporterats från din arbetsgivare.

Dina transaktioner i Cappy-appen reflekteras inte på lönespecifikationen. Appen och specifikationen visar olika delar av din inkomst.

Lönespecifikationen visar total lön, inklusive eventuella tillägg och avvikelser som sjuklön och semesterlön, samt avdrag för skatt och övriga avgifter.

Cappy-appen visar nettolön för timavlönat och månadsavlönat arbete, alla eventuella uttag med Cappy samt tillhörande uttagsavgifter.

Cappy har stöd för att hantera lön från flera olika arbetsgivare. Alla arbetsgivare som är anslutna till Cappy och där du har en inkomst kommer synas i appen och du kan enkelt välja vilken arbetsgivare du vill se och ta ut intjänad lön ifrån.

Hittar du inte det svar du letar efter?

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Rekommenderad läsning